Weber recept
Dýně kam se podíváš… K podzimu neodmyslitelně patří a jelikož náš čeká ještě pár hezkých dnů a byla by škoda jich nevyužívat ke grilování, přinášíme vám recept na dýňovou polévku z grilu.
Na přípravu potřebujete:
- 1 dýně (cca 1,3 kg)
- 1 polévková lžíce nesoleného másla
- 75 g najemno nakrájené cibule
- 120 ml suchého bílého vína
- 250 g kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
- 115 g smetany ke šlehání min. 31%
- mořská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- muškátový oříšek
Vršek dýně odřízněte a odložte stranou. Lžící vyškrábněte všechna semínka a vlákna. Semínka nevyhazujte – budou se hodit!
Gril si připravte na přímé grilování na středním žáru – tedy okolo 170 °C–230 °C. Dýni grilujte se zavřeným poklopem, dokud není dužina úplně měkká. Počítejte s cca 1,5 až 2 hodinami. Dýni poté vyjměte z grilu a nechte vychladnout. Po vychladnutí vydlabejte dužinu.
Na střední žár na gril umístěte Weber litinový hrnec 2 v 1, ve kterém necháte zesklovatět připravenou nakrájenou cibulku. Přidejte víno a grilujte, dokud se téměř veškeré neodpaří (cca 5 minut), následně do hrnce přidejte dýňovou dužinu, kuřecí vývar a vše dobře promíchejte. Přiveďte k varu a za občasného míchání ponechejte na grilu ještě dalších 20 minut. Poté už stačí jen přimíchat smetanu a polévku dochutit solí a pepřem. Hotovo!
V případě, že máte rádi muškátový oříšek nebo opražená dýňová semínka, můžete polévku ještě před podáváním dochutit a dozdobit.
Přejeme dobrou chuť!