Jak ovládat teplotu na grilu na dřevěné uhlí

Mnoho lidí se domnívá, že mohou teplotu uvnitř grilu ovládat pomocí množství dřevěného uhlí. NE, opravdu tomu tak není. Klíčem k regulaci teploty u grilů na dřevěné uhlí jsou větrací průduchy. Jejich nastavením dokážete během chvilky zvýšit nebo snížit teplotu uvnitř grilu. Obecně platí, že čím více vzduchu budu do grilu přivedeno, tím větší teploty dosáhnete. Čím méně vzduchu dovnitř půjde, tím bude teplota nižší.

WEBER grily na dřevěné uhlí jsou většinou vybaveny dvěma větracími průduchy – horním, který je umístěn na poklopu a spodním v samotném kotli grilu. Doporučením je ponechat spodní průduchy zcela otevřené a pro regulaci teploty využít větrací průduchy umístěné na poklopu.

Mezi faktory, které ovlivňují teplotu uvnitř grilu patří také venkovní teplota, vítr, připravenost grilu ve smyslu toho, jak dobře je před dalším použitím gril vyčištěn, ale třeba i zvolené jídlo.

Weber vents

 

Podle nastavení větracích průduchů můžete docílit teplot od 100 °C až do cca 290 °C.

Nastavení větracích průduchů pro požadované teploty:

  • vysoká teplota (230 °C–290 °C) – průduchy zcela otevřené
  • střední teplota (180 °C–230 °C) – ½ otevřená
  • nízká teplota (120 °C–180 °C) - ¼ otevřená
  • nízká teplota s pomalou přípravou (100 °C–135 °C) – otevřená méně než ¼
  • zadušení ohně pro ukončení grilování – uzavřené vrchní i spodní průduchy

Weber vents