Grilovaný obrácený ananasový koláč

Weber recept

I na grilu si můžete připravit něco sladkého. A není to ani tak těžké – zkuste si spolu s námi připravit obrácený ananasový koláč.

Weber ananasový koláč

 

Na přípravu náplně potřebujete:

6 kroužků čerstvého (nikoli kompotovaného) ananasu, plátky o tloušťce asi 1,5 cm, s odstraněnou kůrou a vykrojeným tvrdým středem

2 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného

110 g tmavého třtinového cukru

60 ml smetany na šlehání

½ lžičky mleté skořice

 

Na přípravu těsta potřebujete:

128 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

½ lžičky mořské soli

1 lžička jedlé sody

160 g podmáslí

2 velká vejce

1 lžička vanilkového extraktu

113 g nesoleného másla, předem změklého

150 g cukru krystal

 

Doporučené Weber příslušenství:

Weber keramická forma na koláč

Weber talíř na pizzu 2 ks

Weber rukavice Premium černá

 

Gril si připravte na přímé i nepřímé grilování při středním žáru (175 °C – 230 °C). Ananas nakrájejte na kroužky a potřete je rozpuštěným máslem. Grilovací rošt očistěte kartáčem a ananas grilujte na středním přímém žáru při otevřeném poklopu po dobu 4 až 6 minut, až se na něm vytvoří pěkná grilovací mřížka, jednou ho obraťte. Vyjměte z grilu a nechte zchladnout. Jeden kroužek ananasu nechte v celku, ostatní překrájejte na poloviny.

Keramickou formu na koláč postavte na přímý střední žár a smíchejte v ní třtinový cukr, smetanu, skořici a všechno rozpuštěné máslo, které zbylo po potírání plátků ananasu. Zahřívejte, dokud se cukr neroztaví a tekutina nezačne po okrajích bublat, cca po 2 minutách. Formu odstavte z žáru na odkládací plochu a do jejího středu položte celý kroužek ananasu, kolem něj rozmístěte půlené kroužky ananasu.

Ve velké míse si smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. V malé míse ušlehejte podmáslí, vejce a vanilku.

Za pomoci elektrického mixeru při středních otáčkách vyšlehejte během 2 až 4 minut máslo a cukr na krém, který musí být lehký a nadýchaný. Přepněte mixér na pomalé otáčky, přidejte směs z podmáslí, a pak postupně přidávejte směs z mouky. Vymíchejte do hladka, podle potřeby stírejte těsto z boků mísy. Měkkou stěrkou na krémy rovnoměrně rozprostřete těstíčko na ananasové plátky ve formě.

Koláč pečte na středním přímém žáru, teplotu grilu při tom udržujte co nejblíže 230 °C a poklop nechte uzavřený, až do doby, kdy se vršek zbarví do zlatohněda a na špejli zapíchnuté do středu neulpívá po vytažení těsto. Doba pečení bude cca 40 až 50 minut. Navlékněte si grilovací rukavice, vyjměte koláč z grilu a nechte ho po dobu 10 minut zchladnout na pokojovou teplotu.

Než budete koláč vyklápět, objeďte ho ve formě po obvodu vykrajovacím nožem, aby se uvolnil. Na formu shora položte servírovací talíř, velký tak, aby se na něj koláč vešel a opět s navlečenými rukavicemi obraťte opatrně formu zároveň se servírovacím talířem, pak formu pomalu sejměte. Pokud nějaký ananas zůstane připečený ke dnu pánve, vraťte ho na své místo. Nechte koláč krátce zchladnout, pak ho naporcujte a podávejte. Tento koláč je nejlépe zkonzumovat teplý nebo v pokojové teplotě v den, kdy byl upečený.