Vánočka na grilu

Weber recept

Už jste někdy pekli vánočku na grilu? Bez vánočky to nejsou ty pravé Vánoce, tak proč letos nevystřídat klasiku z trouby za gril? Překvapí vás její vláčnost i chuť.

Vánočka na grilu

 

Na přípravu potřebujete:

  • 500 g polohrubé / hladké mouky
  • 200 ml mléka (vlažného)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g rozinek
  • 50 g loupaných mandlí
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • 1 bílek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce cukru moučka
  • špetka soli
  • půl lžičky citronové kůry (sušené)
  • špetka muškátového oříšku (nastrouhaného)

 

Nejprve rozmíchejte droždí a cukr na kaši, přidejte lžíci mouky a přilijte 100 ml vlažného mléka. Zakryjte a nechte zhruba deset minut vzejít kvásek. Mezitím si do velké mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Uprostřed mouky vytvořte důlek a vlijte do něj kvásek, ke kterému ještě přidejte 100 ml mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Míchejte od středu do zhuštění těsta, pak jej začněte hníst rukou. Těsto poté vyklopte na linku a pokračujte v hnětení ještě cca 10 minut. Následně z těsta vytvořte kouli, zaprašte ji moukou a vraťte do mísy. Misku přikryjte utěrkou a cca 1,5 hodiny nechte kynout na teplém místě.

Vykynuté těsto vyklopte a postupně do něj vmíchejte rozinky a 25 g nasekaných mandlí. Z těsta vytvořte 8 cca 30 cm válečků. Ze čtyř pramenů se plete cop: vezmete dva prostřední prameny a překřížíte pravý přes levý. Teď dva prameny vlevo překřížíte levý přes pravý. Dva vpravo překřížíte stejným způsobem. Nyní znovu ty dva prostřední – a stejný postup, až dojdete na konec. Konce pak zmáčkněte k sobě a zahněte dospod. Nyní dopleťte cop z druhé strany a zakončete stejně zahnutím dospod. Položte cop doprostřed plechu a mírně ho stlačte po celé délce, rozšlehejte bílek a dvě lžíce vody vidličkou a směsí potřete cop. Další cop upleťte ze tří válečků, položte jej na ten první. I ten potřete bílkem. Poslední váleček rozpulte a rozválejte, pak stočte dohromady. Položte navrch vánočky a konce zasuňte dospod. Potřete bílkem, posypte zbytkem mandlí a nechte ještě hodinu a půl kynout.

Gril si připravte na nepřímé grilování a rozpalte na 200 °C (doporučujeme použít tepelný štít a rošt). Vložte do grilu vykynutou vánočku a po pěti minutách snižte teplotu na 150 stupňů. Dopékejte dalších 35 minut, pak už jen posypejte moučkovým cukrem a rychle si ukrojte, nebo na vás nezbude.