Weber recept
Už jste někdy pekli vánočku na grilu? Bez vánočky to nejsou ty pravé Vánoce, tak proč letos nevystřídat klasiku z trouby za gril? Překvapí vás její vláčnost i chuť.
Na přípravu potřebujete:
- 500 g polohrubé / hladké mouky
- 200 ml mléka (vlažného)
- 100 g rozpuštěného másla
- 80 g cukru krupice
- 50 g rozinek
- 50 g loupaných mandlí
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr
- 1 polévková lžíce cukru moučka
- špetka soli
- půl lžičky citronové kůry (sušené)
- špetka muškátového oříšku (nastrouhaného)
Nejprve rozmíchejte droždí a cukr na kaši, přidejte lžíci mouky a přilijte 100 ml vlažného mléka. Zakryjte a nechte zhruba deset minut vzejít kvásek. Mezitím si do velké mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a muškátový oříšek. Uprostřed mouky vytvořte důlek a vlijte do něj kvásek, ke kterému ještě přidejte 100 ml mléka, žloutky a rozpuštěné máslo. Míchejte od středu do zhuštění těsta, pak jej začněte hníst rukou. Těsto poté vyklopte na linku a pokračujte v hnětení ještě cca 10 minut. Následně z těsta vytvořte kouli, zaprašte ji moukou a vraťte do mísy. Misku přikryjte utěrkou a cca 1,5 hodiny nechte kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyklopte a postupně do něj vmíchejte rozinky a 25 g nasekaných mandlí. Z těsta vytvořte 8 cca 30 cm válečků. Ze čtyř pramenů se plete cop: vezmete dva prostřední prameny a překřížíte pravý přes levý. Teď dva prameny vlevo překřížíte levý přes pravý. Dva vpravo překřížíte stejným způsobem. Nyní znovu ty dva prostřední – a stejný postup, až dojdete na konec. Konce pak zmáčkněte k sobě a zahněte dospod. Nyní dopleťte cop z druhé strany a zakončete stejně zahnutím dospod. Položte cop doprostřed plechu a mírně ho stlačte po celé délce, rozšlehejte bílek a dvě lžíce vody vidličkou a směsí potřete cop. Další cop upleťte ze tří válečků, položte jej na ten první. I ten potřete bílkem. Poslední váleček rozpulte a rozválejte, pak stočte dohromady. Položte navrch vánočky a konce zasuňte dospod. Potřete bílkem, posypte zbytkem mandlí a nechte ještě hodinu a půl kynout.
Gril si připravte na nepřímé grilování a rozpalte na 200 °C (doporučujeme použít tepelný štít a rošt). Vložte do grilu vykynutou vánočku a po pěti minutách snižte teplotu na 150 stupňů. Dopékejte dalších 35 minut, pak už jen posypejte moučkovým cukrem a rychle si ukrojte, nebo na vás nezbude.